Biografie

‘Hij is een ware dichter aan de piano met een omvangrijk technisch arsenaal, dat hij altijd op diep muzikale wijze benut; iemand met kristalheldere intelligentie, gevoeligheid en muzikaal begrip.’ – pianist Leslie Howard (2023)

Florian Verweij (1997) is een fantasierijke pianist, die met zijn opvallende technische beheersing een grote mate van vrijheid en spontaniteit in zijn muziek weet te leggen. In 2023 maakte Florian zijn debuut in Het Concertgebouw voor een uitverkochte Kleine Zaal. Muziekblad De Nieuwe Muze schreef ‘hij speelde met gevoel voor heroïek en noblesse’ en ‘technisch was het spel van de Nederlandse pianist ijzersterk’.

In 2023 rondde Florian met de hoogste onderscheiding zijn masteropleiding af bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam. In 2020 behaalde hij eveneens met de hoogste onderscheiding zijn bachelor bij pianopedagoog Jan Wijn. Op het moment volgt Florian regelmatig lessen bij Eliso Virsaladze.

Al op jonge leeftijd trok Florian met zijn openhartige spel de aandacht op nationale en internationale concoursen. In het EPTA Piano Bulletin 2017/3 herinnert pianist Bert van den Brink Florians virtuoze spel ‘…omdat er écht contact was. Geen barrière.’ Recent behaalde hij de eerste prijs bij de International Magnus Piano Competition in Litouwen (2021) en was hij finalist bij de toonaangevende Ettlingen International Competition for Young Pianists (2018). Hij trad o.a. op met Amsterdam Sinfonietta en was veelgevraagd solist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Sinds 2018 neemt Florian regelmatig deel aan educatievoorstellingen van het Koninklijk Concertgebouworkest. In de afgelopen jaren werd hij uitgenodigd om op te treden in Spanje, Litouwen, Griekenland, Canada en de VS.

Repertoire

Pianoconcerten
Beethoven – Pianoconcert nr. 3
Beethoven – Pianoconcert nr. 5
Beethoven – Tripelconcert
Franck – Symfonische Variaties

Gershwin – Rhapsody in Blue
Grieg – Pianoconcert
Mozart – Pianoconcert nr. 12
Mozart – Pianoconcert nr. 21
Poulenc – Concert voor 2 piano’s

Rachmaninov – Pianoconcert nr. 2
Saint-Saëns – Carnaval der dieren
Schoonebeek – Concert voor Fanfare
Schumann – Pianoconcert
Shostakovich – Pianoconcert nr. 2

 

Solo en kamermuziek
Programma’s beschikbaar op aanvraag.